Jyty - 21.12.2011 JYTY-LEHTI 12/2011 s. 14-15
Sitran Kuntaohjelmassa hahmotetaan koko terveydenhuollon rahoitus- ja ohjausjärjestelmä uusiksi
KUNTAPALVELUT TOIMIVIKSI
Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran kolme vuotta käynnissä ollut Kuntaohjelma on tuottanut konkreettisia tuloksia: kaksi kuntien omistamaa osakeyhtiötä sekä kuntatyötä ja palveluita uudella tavalla järjestäviä hankkeita.
KUNTAPALVELUT. Sitran Kuntaohjelman johtaja Antti Kivelä on ylpeä ohjelman saavutuksista. Vaikka viisivuotista ohjelmaa hieman lyhennetään, viedään kaikki hankkeet loppuun ensi vuoden aikana. Mikä sitten on Kuntaohjelman kova ydin? Ei kai ”parempaa palvelua, lisää valinnanvapautta ja vaikutusmahdollisuuksia” vain tarkoita samaa kuin kunnallisten palveluiden ulkoistaminen ja yksityistäminen? Ohjelmajohtaja Kivelä vakuuttaa, ettei riippumaton, eduskunnan alainen Sitra aja yksityistämistä tai ulkoistamista. - Tärkeintä on saada kuntapalvelut toimimaan. Ja se onnistuu vain muuttamalla palvelun tuottamisen rakenteita. Kuntakentän täytyy tehdä se sama mitä muualla yhteiskunnassa eli saada palvelutuotanto tehokkaaksi ja toimivaksi, Kivelä toteaa.
Tavoitteena ei Amerikan malli Antti Kivelä kiistää, että Sitra tavoittelisi amerikkalaista mallia esimerkiksi terveydenhuoltoon. Hän pitää vakuutukseen perustuvaa terveydenhuoltoa kalliina, tehottomana ja epätasa-arvoisena. Suuri joukko ihmisiä jää kokonaan säällisten terveyspalveluiden ulkopuolelle. - Valitettavasti USA:n malli on hiipinyt Suomeenkin. Työpaikkaterveydenhuolto hoitaa työssäkäyvien perusterveydenhoidon ja 60 prosentilla alle 20-vuomuuttamalla palvelun tuottamisen rakenteita
tiaista on terveysvakuutus. Se on epätasa-arvoista työelämän ulkopuolella olevien kannalta. Julkiseen terveydenhoitoon ei enää luoteta, sanoo Kivelä. Tämän takia Sitran Kuntaohjelmassa on osio, jossa hahmotetaan koko terveydenhuollon rahoitus- ja ohjausjärjestelmä uusiksi. - Ei ole olemassa yhtään tutkimusta, jonka mukaan kunnallinen terveydenhoito olisi kalliimpaa kuin yksityinen, jos ne saavat toimia samoilla edellytyksillä. Yksityinen työterveyshuolto näyttää tehokkaammalta, koska sen potilaat ovat helpompia kuin julkisen perusterveydenhuollon potilaat, toteaa Kivelä.
Perusterveydenhuollon rahat kiinni potilaaseen Sitran ehdottamassa terveydenhuollon rahoitus- ja ohjausmallissa kaikki Suomessa terveydenhuoltoon käytettävät 18 miljardia euroa kiinnitettäisiin perusterveydenhuollon osalta ihmiseen, ja erikoissairaanhoitoa varten perustettaisiin ostamisesta ja järjestämisestä vastaava kansallinen tilaajayksikkö. Tässä mallissa potilas ohjaa valinnoillaan, mitkä perusterveydenhoidon toimijat menestyvät ja mitkä katoavat. - Jos hallinnollisilla ohjeilla määrätään, että sairaalassa on vastattava puhelimeen vaikkapa neljässä minuutissa, ei se toimi. Mutta jos potilaan valinnasta riippuu sairaalan saama rahoitus, puhelimeen vastataan varmasti ajallaan, Kivelä havainnollistaa.
JYTY 12 201 1
Sitran kuntaohjelman johtaja Antti Kivelän mukaan pienet kunnat ovat tarttuneet hanakammin hankkeisiin. Isojen kuntien lisäksi Pohjanmaan kunnat ”eivät ole tulleet mukaan kovin sankoin joukoin”.