Jyty - 23.4.2009 JYTY-LEHTI 4/2009 s. 23
W W W. J Y T Y N U O R E T. F I
Opiskelija- ja nuorisoasiat, puh. 020 789 3763
Työelämän pelisäännöt pätevät kesätyössäkin
okaisen nuoren kannattaa opetella työsuhteeseen ja työturvallisuuteen liittyvät perusasiat jo ensimmäiseen kesätyöpaikkaan mennessään. Työnantajien on huolehdittava nuorten perehdyttämisestä työhön. Työsopimus työnantajan kanssa kannattaa aina tehdä kirjallisena. Työsopimuskaavakkeen voi hakea työsuojelupiirien sivulta www.tyosuojelu.fi, mistä löytyy muutakin tietoa työsuhteesta ja työturvallisuudesta. Koululaisille ja opiskelijoille maksettava
palkka ilmenee yleensä alan työehtosopimuksesta. Aina on syytä varmistua siitä, että palkka lisineen on oikein maksettu. Erilaiset lisät ja vuosilomakorvaukset tulee eritellä työntekijälle palkanmaksun yhteydessä annettavaan palkkalaskelmaan. Työnantajan tulee pitää työaikakirjanpitoa, mutta myös työntekijän on aina syytä kirjata tekemänsä työtunnit muistiin siltä varalta, että niistä tulee myöhemmin epäselvyyttä. (KH)
Nuorten arvot ja elämä -tutkimus:
Lähes puolet nuorista kokee työelämän ”PELOTTAVANA
Suomalaiset nuoret arvostavat työtä ja pitävät työelämää tärkeänä elämänalueena, mutta puolet heistä tuntee samalla pelkoa työelämää kohtaan.
uoria huolestuttaa oman työpaikan löytyminen ja tulevaisuuden työssä jaksaminen. Nuoret ovat myös huolissaan arvomaailman kovenemisesta. Taloudellisen Tiedotustoimiston Nuorten arvot ja elämä -tutkimukseen vastanneista nuorista 85 prosentin mielestä heidän elämänsä on onnellista. Tulevaisuuteen liittyy kuitenkin myös vakavia huolenaiheita. Huoli jaksamisesta Nuorista yli puolet pelkää, ettei löydä töitä tulevaisuudessa. Toisaalta, peräti 56 %:a nuorista naisista ja 45 %:a miehistä on huolissaan omasta jaksamisestaan työelämässä. Naisista 46 %:a pitää työelämää ”pelottavana paikkana”. Heistä puolet pelkää voivansa saada potkut tulevaisuuden työpaikastaan. Jopa 76 %:a nuorista on huolissaan arvomaailman kovenemisesta. Nuorista 77 prosenttia näkee Suomen tulevaisuuden valoisana. Peräti 85 %:a uskoo Suomen selviävän talouden taantumasta hyvin. Vastaajista 69 %:a kertoo, että kiristynyt taloudellinen tilanne ei ole vaikuttanut heidän elämäänsä. Kolmasosa nuorista on kuitenkin rajoittanut kuluttamistaan yleisen taloudellisen tilanteen vuoksi. - Nuoret näkevät tulevaisuuden valoisana, mutta heillä on yllättävän paljon huolia ja pelkoja tulevaan työelämään liittyen. Taantuman vaikutukset näkyvät toistaiseksi joka seitsemännen nuoren elämässä. Näitä ja muitakin nuoria pitää auttaa löytämään oma paikkansa tulevaisuuden työelämässä ja yhteiskunnassa, toteaa TATryhmän toimitusjohtaja Kari Väisänen. Taloudellinen TiedotustoiPAIKKANA”
misto haluaa yhdessä Valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan kanssa kannustaa nuoria vaikuttamaan tulevaisuuteensa. TAT ja Nuora järjestävät Nuorten Korpilampi -seminaarin 12.5. Korpilammella. Nuoret lähettävät seminaarista päättäjille tulevaisuusviestin. Taloudellisen Tiedotustoimiston Nuorten arvot ja elämä -tutkimukseen vastasi 1080 15-21-vuotiasta nuorta. Tutkimus selvitti, miten lamauutisointi on vaikuttanut nuorten tulevaisuudenuskoon. Tutkimuksen toteutuksesta vastasi 15/30 Research.
TULEVAISUUSTOIMIKUNNAN jäsen
1. Nimi: Vesa Vainiomäki 2. Ikä: 32 3. Miltä alueelta tulee? Häme-KeskiSuomen alue 4. Mitä odotat Jytyn nuorisotoiminnalta? On tärkeää, että on nuorille suunnattua omaa toimintaa. Nuorille jäsenille tarjotaan Nuori Jytyläinen -koulutusta, joka järjestetään seuraavan kerran syksyllä Jyväskylässä. Olisi hyvä, että tuohon koulutukseen osallistuisi mahdollisimman moni nuori jäsen myös Häme-Keski-Suomen alueelta. Olen itse käynyt koulutuksen Tampereella vuonna 2007 ja koin sen erittäin hyväksi, tuli tietopaketti Jyty-asioista, hauskaa yhdessäoloa unohtamatta. Nuoret ovat tulevaisuuden tekijöitä ja tarvitsemme uusia aktiivisia ihmisiä toimintaan mukaan. Nykypäivän järjestötoiminta on mielenkiintoista ja mukavaakin. 5. Millä tavoin haluat parantaa oman alueen nuorisotoimintaa? Kehoittaisin kaikkia alueen nuoria jäseniä lähtemään aktiivisesti toimintaan mukaan. Syksylle 2009 suunnitellaan nuorille jäsenille tapahtumaa yhdessä aluetoimiston kanssa ja samaten Nuori Jytyläinen koulutus järjestetään Jyväskylässä ja sen yhteyteen suunnitellaan Häme-Keski-Suomen alueen yhdistysten nuorisovastaaville tapaamista. 6. Kuinka kauan olet ollut Jytyn jäsen? Olen liittynyt Jytyyn vuonna 2004 ja toiminut vuoden 2009 alusta Häme-KeskiSuomen alueen nuorisovastaavana. Luottamustoimi kestää neljä vuotta.